Dataloging pids/lack of power on accell.

Discussion in 'Generation 4 - Performance Upgrades' started by Johnbigdog, Jun 15, 2019.

  1. Johnbigdog

    Johnbigdog SHO Member

    Joined:
    Feb 17, 2017
    Messages:
    902
    Likes Received:
    1,011
    Gender:
    Male
    Location:
    michigain
    So I've had my 16 p.p. for about 100K now. It seems a little lackluster. I'm not sure if I'm use to the power, or something is wrong. I feel something is wrong. The reason is every once and a while, the car will pull, then pull harder when accelerating to pass from 60-80.

    Has anyone looked at pids enough to know if 5-600 counts of knock on knock 1 and 2 is "normal" at wot acceleration from 60-80 or just a wot pull from a stop. Individual cylinder knock counts are not changing for each cylinder.

    I've noticed spark advance as low as 15 degrees, but as high as 20. I think I'm not getting the timing I should.

    Octane learned is 100%

    Eq-rat (O2) desired and actual are matching.

    Short term fuel is about 1%, long term is 10/11ish.

    Fuel rail pressur actual and desired are similar. Didnt have fuel line pressure actual and desired, but low pressure is around 80-90 psi @ 45%.

    Tcbp, tcpbdsd and map are similar.

    Vct difference doesn't change much maybe 3 degrees. During the pull itself.

    Trans isn't slipping, torque converter isnt locking up like I would like to see.


    Intake air temps seem spot on. Does the factory calibration work iat into timing?

    No misfires felt.

    Does anyone know what knock-sprk is and what its telling me?

    I remember that I could put it in 3rd at highway speeds and get put back in the seat some with a wot pull. Shoot, I had an EcoBoost f150 get away from me (not sure if it was a 3.5 or a 2.7, NOT a raptor).

    I'm just not sure if I'm crazy, or if there is a problem. I'll see if I can get my data logs uploaded.
     
  2. krewat

    krewat SHO Member

    Joined:
    Dec 20, 2012
    Messages:
    914
    Likes Received:
    827
    Occupation:
    System Administrator
    Location:
    Long Island
    Home Page:
    When was the last time you cleaned the MAP sensors?
     
  3. Johnbigdog

    Johnbigdog SHO Member

    Joined:
    Feb 17, 2017
    Messages:
    902
    Likes Received:
    1,011
    Gender:
    Male
    Location:
    michigain
    Before memorial day. I also did a sea foam spray into the intake at the same time. I was thinking about doing this again along with making sure my pressure and temp sensors are all similar. Didnt do that yet.

    I forgot to mention that cleaning KAM and trans strategies didnt seem to make a difference.
     
  4. Johnbigdog

    Johnbigdog SHO Member

    Joined:
    Feb 17, 2017
    Messages:
    902
    Likes Received:
    1,011
    Gender:
    Male
    Location:
    michigain
    added my ids session
    Wot pull #8 has 20 degrees of spark advance. Trans pull #5 has 14-15 in some instances
     

    Attached Files:

  5. RAYJAY

    RAYJAY WHO ME ?

    Joined:
    Apr 13, 2005
    Messages:
    1,590
    Likes Received:
    313
    Gender:
    Male
    Occupation:
    NEWS PAPER PRESSMAN
    Location:
    UNION DALE PA
    carbon build up? you do have 100k on motor.
    last time plugs changed ?
    trans fluid change / ptu change / diffs change?

    wow 100k all ready, 2014 here with only 52k on it
     

Share This Page

If you wish to help keep SHOforum running, please click the donation button below