CEL

Discussion in 'Gen 1 & 2 - Electronics & Audio' started by plumber, Apr 14, 2019.

  1. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    I have a 1993 SHO. Should CEL be on with KOEO and off with KOER. I also am unable to pull codes.
     
  2. rubydist

    rubydist SHO Master Staff Member Super Moderators

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Messages:
    6,856
    Likes Received:
    2,708
    Location:
    Denver
    if you just turn the key to "on" they check engine light will stay illuminated. if it does not, that suggests the bulb is burned out.

    if you connect the jumper as shown on the various pages that show you how to pull codes on obd1, then the check engine light will flash. if the light is burned out, you may connect a 12V light, and that light will flash out the codes as well. see:
    https://www.troublecodes.net/ford/
     
    blk\blk90 and SHOdded like this.
  3. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    Thank you for responding. My light does come on with key on but should it go off when trying to start. I'm trying to find out if that could mean a bad PCM. Because I've tried the jumper method and obd1 scanner and I can't pull any codes and the light does not flash. I tried with test light and same result. Thank you Plumber
     
  4. SHOdded

    SHOdded SHO Member Supporting Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    7,899
    Likes Received:
    3,433
    Location:
    Maryland
    It should at least return a 111 if there are truly no codes. Maybe post pics of the connector, let's see if it might be damaged at all. OBDI scanners are notorious for their uselessness.
     
  5. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    KOEO should make the CE light flash the codes. KOER, the light will flash occasionally. CE light comes on with ignition on, off when started. Sounds like you've pulled codes before, but just in case:

    http://wiki.wikisho.com/wiki/EEC_Self_Test_Procedure
    Code meanings are there as well.
     
    SHOdded likes this.
  6. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    Hello. Yes a month ago I was able to check codes and the cel would flash. Now I can't so I'm worried something happened to my pcm. Are there other reasons for not being able to pull codes ? Thank you Plumber
     
  7. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    Are you using a paper clip or code reader?
     
  8. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    Hello. I tried a code reader first and nothing. Then I made jumper wire with 1/4 spade and still get nothing. Thanks Plumber
     
  9. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    ATX or MTX?
     
  10. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    Whichever, here are the relevant diagrams for both showing the wiring to the 'VIP Data Link Connector' for both. For a 94, not a 93.
     

    Attached Files:

    SHOdded likes this.
  11. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    Thankyou . I will try to check out wiring later. If you have any ideas let me know. Thanks again Plumber
     
  12. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    When I probe DLC with test light to battery I get 12v on neg and pos post. Is that normal. The test light just stays on no blinking. Plumber
     
  13. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    I later tried the 5v ref test on tps and only get 1.95 v.
     
  14. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    When I connect a test light from DLC connector to battery it lights on either neg or pos post. Is that right?
     
  15. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    Don't know. Do you have a voltmeter?
     
  16. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    Yes.Plumber
     
  17. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    So use that on the battery.
     
  18. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    What readings should I get?
     
  19. BaySHO Performance

    BaySHO Performance SHO Member

    Joined:
    Feb 25, 2001
    Messages:
    216
    Likes Received:
    189
    Location:
    SF South Bay
    Home Page:
    12v engine off, 13.5v engine on.
     
    SHOdded likes this.
  20. plumber

    plumber SHO Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    85
    Likes Received:
    8
    Location:
    mi.
    thanks. Now is that 12v on touching test light to either post? Plumber
     

Share This Page

If you wish to help keep SHOforum running, please click the donation button below