Backup camera image suddenly upside down

Discussion in 'Generation 4 - Maintenance & Troubleshooting' started by Mark Dupoise, Feb 12, 2019 at 6:11 PM.

  1. Mark Dupoise

    Mark Dupoise New Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Location:
    Florida
    Hello everyone,
    I was a bit startled this morning when I went to back out of my driveway and the image was 180 degrees , inverted, upside down..lol. There were no guide lines either. No other issues at all just this...I have tried going into settings and turning OFF all options..then restarting (im a computer guy) and then re-enabling the features to no avail. Has anyone else seen this and FIXED it...if so how?

    Thanks,

    Mark Dupoise
    2013 Black on Black SHO with all the bells and whistles and a K&N cold air intake. :)
     
  2. SHOdded

    SHOdded SHO Member Supporting Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    7,465
    Likes Received:
    3,171
    Location:
    Maryland
    :( Make sure Sync software is up to date. Sometimes disconnecting the battery for a few minutes will fix it. Eventually tho, the camera has to be replaced. You can likely find aftermarket replacements much cheaper than OEM if you can do without the calibrated guidelines.
     
  3. Mark Dupoise

    Mark Dupoise New Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Location:
    Florida
    The Sync software was updated about 5 months ago when the water pump was done. I had the dealership update it then since it was there. I did think about disconnecting the battery and will try that tomorrow. Hopefully that solves the issue. Its funny though, the image is perfect as usual, just upside down like some jackass at work who reverses your monitor as a joke....lmao
     
    SHOdded likes this.
  4. luigisho

    luigisho SHO Member

    Joined:
    Nov 2, 2001
    Messages:
    8,283
    Likes Received:
    1,372
    Location:
    va beach,va
    Home Page:
    I've read stuff online with the camera as the issue and others where the software/apim hardware was the issue. Do you have the FORScan software and OBD 2 module? I don't have this model of SHO but I think the software is out there for free and you would need to buy the obd2 plug in module.

    Something to look at for a computer guy. https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=836

    I saw it used for a backup camera issue on an F150 here

    There are plenty of owners that run this stuff and can chime in with more knowledge on the camera and the diagnostic software
     
    SHOdded likes this.
  5. Mark Dupoise

    Mark Dupoise New Member

    Joined:
    Jul 8, 2018
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Location:
    Florida
    I do not but I def. want it... where can I get the obdII module?
     
  6. luigisho

    luigisho SHO Member

    Joined:
    Nov 2, 2001
    Messages:
    8,283
    Likes Received:
    1,372
    Location:
    va beach,va
    Home Page:
    The guy on the video shows it and said he got his on amazon. I'm sure they are available in more places. I don't have the precise answers as I don't own this model, but I have seen things to point you to.
     
    SHOdded likes this.
  7. 6500rpm

    6500rpm Quality Always Shoots Straight

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    345
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Journeyman Fleet Tech
    Location:
    The safe zone outside metro St Louis
    Mr Mark Dupoise
    2013 Black on Black SHO with all the bells and whistles and a K&N cold air intake, you didn't happen to add a Flux Capacitor and run the SHO up passed 88mph did you??? You're a computer guy, the hard reboot cures a lot of freaky things these cars do and the APIM is no exception. Good luck and if you see Doc, tell him Marty says hi.
     
    SHOdded likes this.
  8. luigisho

    luigisho SHO Member

    Joined:
    Nov 2, 2001
    Messages:
    8,283
    Likes Received:
    1,372
    Location:
    va beach,va
    Home Page:
    Post back when you get to the bottom of it. Should help the next person with this problem. I think I saw there was a fuse in the panel you can pull to reset the apim. You'll have to dig a little. Alot of these failures reported across Ford models like escape and flex. Might be some differences but the hard parts setup should be designed similar.
     
    SHOdded likes this.
  9. Majestic

    Majestic SHO Member

    Joined:
    Aug 28, 2016
    Messages:
    335
    Likes Received:
    273
    Gender:
    Male
    Try disconnecting the camera from the harness and then drive the car around the block. Hook it back up and see if that fixes it.
     
    SHOdded likes this.
  10. SM105K

    SM105K SHO Member Supporting Member

    Joined:
    May 3, 2018
    Messages:
    752
    Likes Received:
    647
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Paper Slayer
    Location:
    Arizona
    Do a hard factory reset on the touchscreen itself. It should fix the problem.
     
    SHOdded likes this.

Share This Page

If you wish to help keep SHOforum running, please click the donation button below