1995 security bypass

Discussion in 'Gen 1 & 2 - Guides (For How-to guides, NOT how-to ' started by Nateris00, Mar 4, 2019.

  1. Nateris00

    Nateris00 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Rochester ny
    I just picked up a 1995 SHO for a project car trying to figure out if there is a way to bypass the security anti theft. I have tried from YouTube videos but haven’t had any luck. The red anti theft light is flashing and four ways are blinking. Car turns over but won’t fire. I’m pretty sure fuel pump is getting fuel to motor but injectors don’t seem to be working? Spark plugs are dry. Motor will start on started fluid. Looks like some mice may have got some of the wires but wasn’t sure if the security system shuts down injectors. Any help would be appreciated
     
  2. kevinspann

    kevinspann 87 Octane

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    3,115
    Likes Received:
    1,827
    Location:
    Richmond VA
    The gen 1/2 didn't have a factory anti theft system. Whatever you have is aftermarket or dealer added. If you remove it entirely and splice the right wires back together it'll probably start. Do you have any photos of whats going on under the dash?

    Has it been sitting for a while? The injectors have a habit of sticking closed after sitting for extended periods of time. If the fuel pump turns on and the car will actually run on starter fluid, there shouldn't really be any other reason that it won't start.
     
  3. Nateris00

    Nateris00 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Rochester ny
    It has been sitting for 2-3 years... how would I go about freeing up injectors?
     
  4. Nateris00

    Nateris00 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Rochester ny
  5. Nateris00

    Nateris00 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Rochester ny
    So I removed the security system and those other wires I traced back to trunk to a hands free phone device.
     
  6. sperold

    sperold Last to Know Supporting Member

    Joined:
    Aug 25, 2008
    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    1,110
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Mech. Tech.
    Location:
    Ontario Canada
    I have never seen that Ford Vehicle Security System in any 95 before.

    Could it be it was grafted-in from a later model Taurus?

    Where is the Anti-Theft light located?

    It is too early to consider freeing up injectors just yet.

    The security system does not look like it was grafted in, so I am out of ideas.

    The 95 Electrical, Vacuum, Troubleshooting Manual (EVTM) does not depict a Security System.
     
  7. PaulTAutoX

    PaulTAutoX Member

    Joined:
    Jan 20, 2005
    Messages:
    31
    Likes Received:
    12
    Location:
    San Ramon, CA
    Just throwing in a wild one here, make sure your crash sensor is not tripped. I'm assuming it's in the same place on the 95 as the 92, driver side rear fender inside of trunk. It stops the fuel flow in case of a crash but any impact on that fender can trip it. It's really funny (not) to slap your buddy's car right there and then it won't run for him.... I had an empty trunk one time, except for that wood block I used to put under the jack, and went over a bump in a hard corner. Wouldn't you know the block jumped right up and flew towards the sensor just right (wrong) and tripped it? Anyway there is a reset button to push. Good luck!
     
  8. Nateris00

    Nateris00 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2019
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Rochester ny
    Yes thank you. That was one of Germany’s first things I checked. I am getting fuel to the rail. I pulled the intake and checked all injectors were working properly and they are. I’m thinking it might have to do with crank sensor or cam sensor...
     

Share This Page

If you wish to help keep SHOforum running, please click the donation button below